Hij is bestuurskundige én jurist. Geboren in het Twentse Denekamp, maar inmiddels met zijn gezin neergestreken in het Overijsselse Diepenveen. Vanuit hier pendelt Mark (47) vrijwel dagelijks op en neer naar Apeldoorn om te doen wat hij het allerleukste vindt: in nauwe samenwerking met het bestuur en de aangesloten kennisinstellingen de koers van het CVD bepalen.

Trots

Nieuw binnen het CVD is hij niet: als programmamanager onderwijs en lid van het (programma) managementteam was hij de afgelopen jaren al nauw betrokken bij de ontwikkeling van het CVD. “Ik ben supertrots op wat we al hebben bereikt. Zowel op het gebied van onderwijs als met onze activiteiten op het gebied van leven lang ontwikkelen (llo) onderzoek en ondernemerschap.”

“De digitale transformatie brengt kansen en risico’s met zich mee”

Daarbij doelt hij onder meer op de deeltijdmaster veiligheid en digitalisering, die speciaal voor werkende professionals in het leven is geroepen en in september 2024 is gestart. “En wist je dat er met de subsidie van de provincie Gelderland zes promovendi aan de slag zijn met verschillende onderzoeken op het gebied van kritische data en infrastructuur, actionable intelligence en cybersecurity en -weerbaarheid?”

Burgers en bedrijven cyberweerbaar maken


Daarmee stipt hij gelijk de drie thema’s aan waar het CVD zich de komende jaren mee bezighoudt. “We zijn een netwerkorganisatie”, benadrukt hij. “De digitale transformatie in onze samenleving brengt kansen én risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om onze krachten te bundelen en gezamenlijk met deze thema’s aan de slag te gaan.”

Neem het thema cyberweerbaarheid. “We willen burgers en bedrijven praktische tools geven om hun weerbaarheid te vergroten”, legt Mark uit. “Denk bijvoorbeeld aan kwetsbare doelgroepen, zoals jongeren die als geldezels worden ingezet. Of MKB-ers, die regelmatig te maken krijgen met allerlei vormen van cybercriminaliteit zoals ransomware.”

Daarbij kunnen we slim gebruik maken van data science”

Het CVD zoekt bewust de verbinding op met andere relevante partijen in het veiligheidsdomein. “Laatst zat een aantal medewerkers van het CVD aan tafel met afgevaardigden van onder andere de Fraudehelpdesk om te praten over een gezamenlijke aanpak van digitale fraude. Hoe kunnen we slachtoffers beter helpen?”

Maar ook voordat het kwaad geschied is, kan het CVD van grote waarde zijn: “Door onderzoek te doen naar wie de dadergroepen zijn en wat ze precies doen. Daarbij kunnen we slim gebruik maken van data science.”


Mooie stappen


Hij pauzeert even.“We zijn echt mooie stappen aan het maken. Zo werken we samen met onder andere Achmea, het Kadaster en de Belastingdienst aan het vergroten van het bewustzijn op het gebied van cyberveiligheid. Een thema dat voortdurend in ontwikkeling is.
In het kader van ‘leven lang ontwikkelen’ kunnen medewerkers van deze organisaties bijvoorbeeld de leergang digitale transformatie volgen. Technologie biedt mooie kansen, maar we moeten leren hoe we het op een verantwoorde manier toepassen.”

Dat bewustzijn moet er eveneens komen bij (kleine) MKB-bedrijven, weet Mark. “Daarmee voorkom je een hoop ellende. Studenten van onze onderwijsinstellingen leveren daar nu al een bijdrage aan. Door scans uit te voeren bij MKB-bedrijven, maar bijvoorbeeld ook door het geven van workshops op het gebied van deepfake.”

De kracht van het CVD


“Als netwerkorganisatie zijn wij voortdurend bezig met het verbinden van partijen. Daarbij ligt onze focus op kennis- en innovatieprogramma’s die gaan over complexe vraagstukken rond digitalisering en veiligheid. Die willen we voor ondernemers, burgers en overheden behapbaar maken”, vat Mark samen. “Dat doen we in nauwe samenwerking met partijen die op hun eigen vlak uitblinken. Bijvoorbeeld de kennisinstellingen Aventus, Saxion, Universiteit Twente, Politieacademie en het NIPV. Maar ook vele andere partners waaronder de gemeente Apeldoorn, provincies, Oost NL, de Politie Eenheid Oost-Nederland en landelijke partijen zoals HSD.”

En dat allemaal vanuit het epicentrum van het CVD, hartje Apeldoorn. “Het is fijn om samen een fysieke plek te hebben waar al die professionals van alle organisaties samenkomen”, vindt Mark. “Ik vind het fantastisch om samen met ons nieuwe bestuur, ons bevlogen team en onze partners te werken aan een digitaal veiliger Nederland.”

Initiatiefnemers: