01 oktober 2024
Professional aan het woord: politieman Joost Harperink
Vraag een professional naar zijn/haar werk op het snijvlak van veiligheid en digitalisering en je krijgt gegarandeerd een boeiend én relevant verhaal. In deze editie vertelt Joost Harperink over zijn dagelijks werk.
Naam: Joost Harperink
Functie: Operationeel Specialist bij de Politie Oost Nederland
Leeftijd: 46 jaar
Voor welke organisatie(s) werk je:
Ik werk bij de Politie, de Eenheid Oost Nederland.
Wat houdt jouw werk in, op het snijvlak van veiligheid en digitalisering?
Ik houd mij bezig met projecten die de digitale transformatie van de politie raken. Veel mensen vinden nog steeds dat ze door het werken met telefoons en laptops ‘digitaal getransformeerd’ zijn en kennen de begrippen digitalisering en digitale transformatie niet.
Door het geven van workshops werk ik met mijn collega Elcke Peelen aan de bewustwording. Wij hebben hiervoor de workshop Future Thinking ontwikkeld. Daarbij gaan collega’s de toekomst verkennen zodat ze zich daarna wat beter kunnen voorbereiden op hetgeen gaat komen. In deze workshop verbinden we creativiteit met technologie en worden er toekomstscenario’s gemaakt en gedeeld. Collega’s voelen na deze workshop vaak dat de wereld aan het veranderen is en er actie verwacht wordt, ook van hen.
Verder ben ik vrij innovatief ingesteld en bedenk ik graag (digitale) oplossingen of probeer ik oplossingen te integreren binnen de politieprocessen. Zo heb ik een app ontwikkeld voor de politie waarmee we werkopdrachten eenvoudiger kunnen afhandelen in onze politiesystemen (de Politie NFC app). Bijkomend voordeel is dat de collega’s hiermee ook nog eens makkelijker in contact komen met de burger.
Daarnaast heb ik in samenwerking met TNO onderzoek gedaan naar slaap en rust bij politieagenten. We hebben gekeken of dit kan worden beïnvloed als sensing wordt toegevoegd. We hebben een groep collega’s uitgerust met smartwatches en hun slaap en rust gemeten. Ook heb ik geëxperimenteerd met zogenaamde stress sokken. Hierbij was acute stress meetbaar en konden we de fysieke stress meten en deze vergelijken met hun beleving van stress.
En laatst heb ik samen met mijn collega Anneli Edelijn studenten van Saxion begeleid bij een onderzoek naar ‘vertaal oortjes’, een experiment van mij waarmee via een vertaalapp op laagdrempelige manier contact kan worden gemaakt met anderstaligen.
Al deze innovaties raken het digitale domein aan en verkennen nieuwe vormen van veiligheid en bewustwording. Wie heeft toegang tot welke data, welke data geven we aan welke partij, wat is de positie van ons als werkgever in dit experiment en waar lopen we tegen de randen van de wetgeving aan? Nieuwe vragen waar we steeds beter mee omgaan en die we steeds beter leren te beantwoorden.
Wat is het meest verassende en innovatieve waar je op dit moment mee bezig bent?
De workshop Future Thinking die ik met mijn collega Elcke Peelen ontwikkel. Daarbij nemen we de deelnemers eerst mee in een inspirerende presentatie over allerlei trends en technologieën en proberen we de snelheid van de verandering en adoptie uit te leggen. We nemen ze als het ware mee op reis.
In het tweede deel van de workshop gaan ze vervolgens zelf future thinken! De toekomst wordt verkend, met behulp van een kaartenset. De beelden die daaruit komen delen we met elkaar, om ons bestendiger te maken tegen de veranderingen die nog gaan komen.
De ontwikkeling van de workshop zit nu in de laatste fase. We hebben hem echter al breed getest. Bij studenten en collega’s, van noodhulp tot opsporing en de eenheidsleiding.
Ook buiten de politie is deze zeer goed te gebruiken, de trends en technologieën raken niet alleen ons. Wie weet zijn er partners die hier interesse in hebben.
Wat is jouw tip voor thuis op het gebied van veiligheid en digitalisering?
Spreek codewoorden af als er financiële transacties zijn. Ga naar je ouders/grootouders en spreek een woord/zin af die alleen jullie kennen. Technologie gaat zo snel, stem-clones, avatars, wat is echt en wat is nep, wat en wie kan je nog vertrouwen? Bouw ‘ouderwetse’ zekerheden in, dit is eenvoudig te realiseren en geeft rust om nu en in de toekomst toch de technologie te gebruiken.