De noodzaak voor deze actie was dan ook duidelijk: dagelijks meldden zich gemiddeld 23 slachtoffers van digitale criminaliteit bij de politie in Oost-Nederland, en dit is slechts het topje van de ijsberg. Slechts 2 op de 10 slachtoffers doet daadwerkelijk aangifte. Of het nu gaat om phishingmails, WhatsApp-fraude of ransomware, de gevolgen zijn verschrikkelijk. Daarom was het tijd voor actie! Samen met de politie, het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland en het Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland hadden wij de actiedag 'Echt vandaag niet' georganiseerd.

De gezamenlijke inspanningen van bedrijven, overheidsinstellingen, scholen, verenigingen en inwoners hebben geleid tot een indrukwekkend resultaat. Meer dan 200 acties vonden plaats bij meer dan 100 organisaties in Oost-Nederland. De focus lag daarbij op het mkb, jongeren en minder digitaal vaardige groepen zoals ouderen en laaggeletterden. Door deze actie wilden we de doelgroepen (blijvend) bewust maken van de gevaren van digitale criminaliteit. Tevens wilden we ook handvatten bieden om zichzelf te beschermen. Om zo in de toekomst meer slachtoffers te voorkomen.

Het succes van de actiedag was overweldigend. Meer dan 100 organisaties sloten zich aan bij de inspanningen, waaronder grote namen als Rabobank, Cisco, Capgemini, Saxion Hogeschool, en MKB-Nederland, maar ook lokale instanties zoals bibliotheken, gemeenten en slachtofferhulp. Het scala aan acties was divers, variërend van voorlichtingssessies tot praktische workshops.

Als kers op de taart nodigen we iedereen uit om de aftermovie van de actiedag te bekijken. Het biedt een mooie terugblik op een dag waarop Oost-Nederland samenkwam in de strijd tegen digitale criminaliteit, met de hoop op een veiligere digitale toekomst voor ons allemaal.


Bekijk hier de aftermovie!
Initiatiefnemers: