Burgemeester Ton Heerts, gastheer van de conferentie: “Veiligheid is de basis voor een vrije, welvarende en democratische samenleving. En daar werken we aan samen met onze buren, in Nederland en in Duitsland. Op deze conferentie willen we kennis delen en de samenwerking verdiepen. Tijdens de coronapandemie hebben we weer eens goed gemerkt hoe belangrijk dat is.”

LOUS4523

Er waren bijna 200 aanwezigen. Dagvoorzitter Ulrike Nagel leidde beide dagen. Het programma was gevarieerd, met op donderdag een mooie bijdrage van hoogleraar en terrorisme-expert Beatrice de Graaf, verschillende workshops en een bezoek aan Paleis het Loo. Op vrijdag sprak het hoofd van politie van Nordrhein-Westfalen, Daniela Lesmeister, de bezoekers toe via Zoom. Studenten van Saxion Hogeschool gaven een boeiende presentatie over hun onderzoek naar Phishing en er waren excursies naar Het Apeldoornsche Bosch, de Politieacademie en de Koninklijke Marechaussee.

Drie thema’s stonden centraal: crisismanagement, criminaliteitsbestrijding en natuurbrandbestrijding. Het thema digitale veiligheid kon daar natuurlijk niet aan ontbreken. Lodewijk Asscher gaf, als aanjager van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering een deelsessie. Rima Wierenga heeft na afloop een gesprek met hem.

Burgemeester Ton Heerts: “We kijken terug op een geslaagde conferentie met veel positieve reacties van de deelnemers. De conferentie werd gebruikt om elkaar te ontmoeten, verbindingen te leggen en inspiratie op te halen. Apeldoorn staat als veiligheidsstad weer wat meer op de kaart. In Apeldoorn hebben we namelijk veel te bieden op het gebied van veiligheid. Denk aan de Politieacademie, de Landmacht, de Luchtmacht, de Marechaussee, het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, Saxion en ROC met opleidingen op het gebied van veiligheid en straks ook nog de komst van de Marine naar Apeldoorn.”

Initiatiefnemers: